Semnalul radio misterios din spațiu care se aprinde și se stinge la fiecare 22 de minute de peste 30 de ani

de: Anca Lupescu
19 08. 2023

Un misterios semnal radio interstelar misterios se aprinde și se stinge la fiecare 22 de minute de peste 30 de ani. Astronomii se așteaptă să observe unele semnale radio repetitive în spațiu, dar de obicei acestea „clipesc” mult mai rapid. Cele mai comune semnale repetitive provin de la pulsari, stele neutronice rotative care emit fascicule energetice precum farurile, determinându-le să clipească pe măsură ce se rotesc spre Pământ și apoi se îndepărtează de el.

Semnal radio misterios din spațiu

Pulsarii încetinesc pe măsură ce îmbătrânesc, iar pulsurile lor devin mai slabe până când în cele din urmă încetează să mai producă unde radio. Pulsarul nostru neobișnuit de lent ar putea fi cel mai bine explicat ca fiind un magnetar – un pulsar cu câmpuri magnetice extrem de complexe și puternice care ar putea genera unde radio timp de câteva luni înainte de a se opri.

Din păcate,  sursa a fost detectată folosind date colectate în 2018. Până s-au analizat datele și s-a descoperit ceea ce s-a crezut că ar putea fi un magnetar, era deja 2020 și acesta nu mai emitea unde radio. Fără date suplimentare, nu s-a putut testa teoria despre magnetar.

Nimic nou sub soare

Universul nostru este vast și până acum fiecare fenomen nou descoperit nu a fost unic. Știam că dacă s-ar căuta din nou, cu observații bine concepute, există o șansă de a se găsi o altă sursă radio cu perioadă lungă, scrie iflscience.

Astfel, s-a folosit radiotelescopul Murchison Widefield Array din Australia de Vest pentru a scana galaxia Calea Lactee la fiecare trei nopți timp de câteva luni.

Nu a fost nevoie de mult timp de așteptare. Aproape imediat după începerea căutărilor, s-a găsit o nouă sursă, într-o altă parte a cerului, care se repeta de această dată la fiecare 22 de minute.

S-a folosit fiecare telescop, în spectrul radio, cu raze X și în lumină optică, făcând cât mai multe observații posibile, presupunând că nu va fi activ mult timp. Pulsurile au durat câte cinci minute fiecare, cu pauze de 17 minute între ele. Obiectul părea mult un pulsar, dar care se rotea de 1.000 de ori mai încet.

Obiectul misterios nou descoperit emite impulsuri de unde radio într-un ciclu de 22 de minute.

Ascuns la vedere

Adevărata surpriză a venit când specialiști au căutat cele mai vechi observații radio din această parte a cerului. VLA (Very Large Array) din New Mexico, Statele Unite, are cel mai îndelungat arhivă de date. S-au găsit impulsuri de la sursă în date din fiecare an căutat – cel mai vechi într-o observație făcută în 1988.

Observând timp de peste trei decenii, s-au putut măsura precis pulsurile. Sursa le emitea ca un ceasornic, la fiecare 1.318,1957 de secunde, cu o marjă de eroare de o zecime de milisecundă.

Conform teoriilor actuale, sursa ar trebui să încetinească în timp ce emite unde radio. Dar conform observațiilor, nu o face.

În articolul din revista Nature, se arată că sursa se află „sub limita de moarte”, care este limita teoretică a felului în care stelele neutronice generează unde radio; acest lucru este valabil chiar și pentru modelele de câmp magnetic destul de complexe.

Nu doar atât, dar dacă sursa este un magnetar, emisia radio ar trebui să fie vizibilă doar timp de câteva luni până la ani – nu de 33 de ani și continuând.

Așadar, în încercarea de a rezolva o problemă, s-a creat accidental alta. Ce sunt aceste surse radio repetitive și misterioase?